En Jaguar XF til over én million kroner kører torsdag 29.1.09 sin sidste tur med dieselmotor. Efter turen bliver de seks dieselslugende cylindere byttet ud med en elmotor og et Li-ion-batteri. Turen vil, set ovenfra, forme et ”C” og to ”O’er” i Københavns gader. Eventen er den første optakt til det CO2 neutrale el-bil racerløb CO2 E-Race, som er en officiel del af klimatopmødet senere på året.

2009 står i klimaets tegn forud for klimatopmødet i december. En af de mange events i forbindelse med topmødet er CO2 E-Race, som er en kombination af el-bil ræs, kunstprojekt og en lang række udstillinger.

Den 1-2 august, under Copenhagen Historic Grand Prix, vil de professionelle racerkørere køre et ræs i de allernyeste og allerhurtigste elbiler, eksempelvis Teslaen der accelererer fra 0-100 på under fire sekunder. Der er tale om et racerløb godkendt af DASU – Dansk Automobil Sports Union. Tesla som bliver en af de elbiler der vil konkurrere i Københavns gader.

Men udover at være et racerbilløb, er CO2 E-Race også et såkaldt relationelt kunstprojekt, der udføres af billedkunstneren Jacob Fuglsang Mikkelsen. “Grundlæggende handler det om, at få mange mennesker til at tænke og fokusere på den samme intention i fælleskab. Ideen er, at hvis tilpas mange mennesker tænker det samme, så ender det med at påvirke virkeligheden. Hvis vi er rigtig mange mennesker, der ønsker en mindre svinene transport teknologi, så ender vi med at påvirke det i praksis,” siger Jacob Fuglsang Mikkelsen.

Ideen er, at Jaguaren bliver en pensel og GPS’en bliver farven, der maler den kemiske formel for kuldioxid, CO2, i Københavns gader. Denne første skitse til det endelige ‘maleri’ vil blive mangfoldiggjort i form af et grafisk tryk, der vil blive solgt via Lauritz.com. Værket vil også fungere som lotteriseddel, hvor vinderne får en plads i en af el-bilerne, der skal køre denne rute under det officielle løb senere på året. “Selvfølgelig er der et gran af vemod ved at hive en seks cylindret motor ud af en splinterny og rigtig lækker jaguar. Men samtidig rummer det jo et meget fint symbol på de handlinger klimaudfordringerne vi står overfor kræver af os,” siger ejeren af bilen og en af initiativtagerne til CO2 E-Race Jesper Boie Rasmussen fra danske Cleantech Motors.

Udgangspunktet for klimatopmødet er, at verden står overfor en kæmpe udfordring i forhold til at reducere forurening og CO2 udslip. Det kræver, at der tænkes nyt og anderledes.

“Visionerne er store. Vi ønsker selvfølgelig at påvirke beslutningerne i forbindelse med Klimatopmødet ved at vise nogle helt praktiske muligheder. Bilen er genstand for en enorm passion og vi vil gerne være med til at skubbe den passion i en lidt grønnere retning. Samtidig ser vi en masse muligheder i at Danmark bliver fortrop i udviklingen. Udover at det vil være en fantastisk markedsføring for Danmark, så kunne det måske også gavne dansk eksport og det komplementerer jo vores position indenfor vindenergiområdet,” siger Nils Dullum fra CO2 ERace.

Udover kunstprojekt og bilræs rummer CO2 E-Race også en række udstillinger der omhandler dele af projektet. Blandt andet i Fælledparken under Copenhagen Historic Grand Prix, på Eksperimentarium, Dansk Design Center og flere andre steder.

Se mere på:
www.co2erace.org
www.cleantechmotors.comEventen bliver lavet i samarbejde med COWI, der leverer kort over Kønbenhavn og TracTrac, der leverer GPS-udstyr.
For yderligere oplysninger kontakt: Lars Rahbek (larm@co2erace.org) +45 2680 9230

www.co2erace.org